woensdag 6 juni 2012

06062012: Topgast

Beste ikes en volgers,

Het zijn spannende tijden en dat vraagt om een iets frequentere blog dan gewoonlijk. Niet alleen in basketballand, maar ook voor ons persoonlijk staat er nogal wat op stapel. Zo gaan Vike en Bike beiden binnenkort op vakantie. Ja, Nike, er rust straks een zware verantwoordelijkheid op je steeds smaller wordende schouders! Ben je zo onder handen genomen in de club of ben je in je vergaande ijdelheid inmiddels in de anorexia beland? Het is prima dat je er goed uit wilt blijven zien maar denk om je gezondheid.

Vike gaat op z'n jacht de Friese meren verkennen, zo verneem ik uit de wandelgangen (als dat maar goed gaat) en ikzelf ga het Duitse taalgebied verrijken met mijn brede en toch ook wel diepgaande kennis van basketbal in het algemeen en appeltaart in het bijzonder. A propos wandelgangen: Zoals je vorige keer al schreef, Vike, worden wij nogal eens benaderd voor nieuwtjes. Of dat komt door ons schijnbaar onschuldige uiterlijk of door onze bijkans onverslaanbare kennis van het spelletje laat ik even in het midden.

Nu betrap ik mijzelf erop dat ik al die nieuw gehoorde namen als vanzelf ga voorproeven. Ik laat ze als het ware even in de mond rondgaan en spuug ze dan weer uit en geef ze een virtuele beoordeling. Een niet onbelangrijk aspect daarbij is of de speler in kwestie een eikel, een watje, of gewoon een goede gozer is. Iemand die in de categorie goede gozer zeer hoge ogen scoort, noemen we een topgast. U kunt zich daar wat bij voorstellen. Ik noem een Guido Grünheid of een Pete Miller.

Het mooie van topgasten is dat ze soms ook nog heel goed kunnen basketballen, maar soms ook helemaal niet. Nu er sprake is van de aanstelling van Pep Claros als bondscoach en Michael Kingma als GTF-center, hebben wij van diverse kanten gehoord dat ook deze heren in de categorie topgast moeten worden ingedeeld. Over hun basketballende capaciteiten gaan we het niet hebben, dat is duidelijk. Blijft de vraag over of je liever een topgast hebt dan een fantastische eikel...

Wij hebben ons als Kenners verder nogal verbaasd over de schrijfsels van dhr. Van der Nat uit Leiden. Niks tegen de man persoonlijk overigens, want wij waarderen iedereen die basketbal een warm hart toedraagt. Hij maakte echter op de DBL site en in zijn persoonlijke tweets melding van "misbruik" door GasTerra Flames van de nieuwe Nederlanders-regel. Dit vermeende misbruik heeft betrekking op de aanstelling van eerder genoemde Kingma, die natuurlijk niet bijdraagt aan de ontwikkeling van Nederlands talent. Maar als je als clubs een regel afspreekt die onwettig is en bovendien haastwerk en zonder rekening te houden met de belangen van de "grote" clubs, dan roep je dit over je af, toch? Terwijl het zo eenvoudig geweest was om de "home-grown-player" regel toe te passen zoals die in meer Europese landen gebruikt wordt. Ik snap het even niet meer.

Gelukkig kunnen we dit gekrakeel achter ons laten wanneer het nieuwe team van GTF compleet is, en naar het zich laat aanzien duurt dat niet lang meer. Lieve mensen, Steve Nash mag dan niet komen, wie wel binnenkort in Groningen te bewonderen is mag er ook zijn.

Tot slot wil ik nog graag uw aandacht vestigen op een bijzonder evenement, dat volgende week gaat plaatsvinden. U weet dat wij steeds meer gevraagd en gewaardeerd worden om onze deskundigheid en relativeringsvermogen. Welnu, uw Bike is nu al zenuwachtig, want de Kenners gaan een Belangrijk Persoon interviewen! Op een geheime locatie in het Noorden des lands zal hij (ja, het is een man, sorry Nike) zijn mening geven over het besturen van een auto (kan ook een basketbalclub zijn, daar wil ik even vanaf wezen), het schillen van appels, klapvee, Amsterdammertjes, leeftijdsgebonden activiteiten(...), ja, alles, eigenlijk. U kunt het allemaal op deze site lezen en dat helpt u dan weer om de lange zomer door te komen!

Met deskundige groet,
Bike

Geen opmerkingen:

Een reactie posten